10 προορισμοί, 100 ανακαλύψεις

Αρεόπολη

Είναι ένας οικισμός, βουτιά στην ιστορία. Πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων, διατήρησε την ανεξαρτησία της κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και είχε την τύχη να κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός και να διατηρήσει έτσι αλώβητη την ομορφιά του. Όχι τυχαία, το σύγχρονο όνομά της η Αρεόπολη το χρωστάει στον θεό του πολέμου Άρη. Εδώ υψώθηκε πρώτα το λάβαρο της επανάστασης στις 17 Μαρτίου του 1821. Η ομώνυμη πλατεία φιλοξενεί το άγαλμα της Νίκης. Μοναδικής ομορφιάς ο ναός των Ταξιαρχών, με το πολυόροφο καμπαναριό, σήμα κατατεθέν της πόλης και την ιδιόμορφη ζωφόρο με τα 12 ζώδια στην πρόσοψη της. Στην γειτονική πλατεία Αθανάτων φιλοξενείτε το επιβλητικό άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Όλος ο παλιός οικισμός είναι πανέμορφος. Καλντερίμια, πέτρινα σπίτια, ανθοστολισμένες αυλές και επιβλητικοί πύργοι και πυργόσπιτα με σημαντικότερα αυτά των Μαυρομιχαλέων, του Καπετανάκου και του Πικουλάκη. Ο τελευταίος, φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο της Μάνης. Δίπλα του ακριβώς βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη με εξαιρετικές αγιογραφίες. Επιβάλλεται ένα πέρασμα και από τη δισυπόστατη εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους και της Παναγίτσας στο κέντρο μιας μαγευτικής μικροσκοπικής πλατείας. Πάνω από τον κεντρικό ναό δεσπόζει ένα βαθμιδωτό πέτρινο καμπαναριό.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία ένα παλιό μονοπάτι συνδέει την Αρεόπολη με τον Διρό, μέσω Κριαλιάνικων, με μαγική θέα τον κόλπο του Διρού και εξαιρετική αφορμή να επισκεφτείτε το σπήλαιο.

  • Πύργος Τσιμπιδάρου
  • Σπήλαιο Απήδημα (επίσκεψη από την θάλασσα)

Λιμένι

Το επίνειο της Αρεόπολης, ένας από τους ομορφότερους οικισμούς της περιοχής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η πρωτεύουσα της Μάνης. Διαθέτει πανέμορφα καλντερίμια, εμβληματικά πυργόσπιτα, πέτρινα πανέμορφα κτίρια, αλλά και μια βραχώδη δε πολλές περιπτώσεις απόκοσμη παραλία. Κάνοντας μία βόλτα στο Λιμένι, βρείτε το χρόνο να επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο αλλά και τον ναό των Ταξιαρχών. Απολαύστε ολόφρεσκες πρώτες ύλες σε παραδοσιακές συνταγές στις ταβέρνες της περιοχής. Η επίσκεψη στο ναό του Ταξιάρχη θα σας φέρει μπροστά στη μοναδικότητα της ομορφιά του. Το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αγίου Σώστη, σπανίζει με την μοναδική του ομορφιά εκεί που η θάλασσα, συναντά το άγριο βραχώδες τοπίο της περιοχής. 

Κοντά στο Λιμένι, βόρεια από το άγαλμα του Μαυρομιχάλη, βρίσκεται το αρχαίο ρωμαϊκό ναυάγιο του 1ου αι. π.Χ. σε απόσταση περίπου 30 μέτρα από την ξηρά. Μη χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τη μάσκα σας!

Οίτυλο

Βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη. Ένας οικισμός από την εποχή του Ομήρου. Η περιοχή κατοικείται αδιάληπτα από τότε και φιλοξενεί ερείπια σημαντικών μνημείων και αρχαίες επιγραφές. Οφείλει το όνομα της στον μυθικό ήρωα Οίτυλο, συνδέοντας το παρελθόν με τον παρόν, το παραμύθι με την πραγματικότητα. Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, της Κοίμησης της Θεοτόκου, των Ταξιαρχών, καθώς και τη Μονή Ντεκούλου (Δεκούλου). Από το Οίτυλο ξεκίνησαν τα Ορλωφικά, η πρώτη επαναστατική προσπάθεια των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1770, ο ναύαρχος του στόλου της Ρωσίας Ορλώφ, μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και άλλους Μανιάτες οργάνωσαν μία κίνηση διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.

Πάνω από τον όρμο του Οιτύλου δεσπόζει σε φυσική οχυρωματική θέση το κάστρο της Κελεφάς. Το κάστρο κτίστηκε από τους Τούρκους για να ελέγχει τους ανυπότακτους Μανιάτες, αλλά γρήγορα πέρασε στα χέρια των Ενετών οι οποίοι το τελειοποίησαν και το έκαναν ένα από τα ισχυρότερα κάστρα της Μάνης. Με αφετηρία το Καραβοστάσι, ακολουθήστε το καλοδιατηρημένο καλντερίμι της Κελεφά για να οδηγηθείτε στο επιβλητικό κάστρο, με την απίθανη θέα στον όρμο του Οιτύλου. Από εκεί κατηφορίζοντας το φαράγγι του Μυλολάγκαδου θα φτάσετε στην Μονή της Σπηλαιώτισσας.

Σπήλαια Διρού

Μία εξερεύνηση στα έγκατα της γης και ένα σπάνιο ταξίδι στην ομορφιά. Ιδανική εκδρομή, για φίλους της σπηλαιολογίας αλλά και απλούς εραστές της περιπέτειας. Τα σπήλαια του Διρού εντυπωσιάζουν με τους ολόλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες τους.

Βάθεια

Η ξεχωριστή ομορφιά, το hot-spotτης περιοχής, στην αγέρωχη επικράτεια του Ταίναρου. Η καστροπολιτεία της Βάθειας, στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, μέσα σε ένα φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα. Ο οικισμός της Βάθειας προβάλλει ξαφνικά επάνω από μια από τις στροφές του δρόμου, σαν ένα φρούριο χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, προσφέροντας υπέροχη θέα στο απέραντο
γαλάζιο. Ο χρόνος κυλάει χωρίς να μπορεί να επηρεάσει τη μαγεία των πυργόσπιτων. Οι συχνές πειρατικές επιθέσεις και η ανάγκη ελέγχου των περασμάτων είχαν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοί της Βάθειας να δημιούργησαν τα πυργόσπιτα που βλέπουμε και σήμερα και θαυμάζουμε την κατασκευή τους. Ο οικισμός σήμερα είναι αναγνωρισμένος ως μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 18ου και του 19ου αιώνα και αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο ιστορικά και όμορφα χωριά της Ευρώπης, στην καρδιά της Λακωνίας.

Ακρωτήριο Ταίναρο, Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης

Βρισκόμαστε στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και ταυτόχρονα της Ευρώπης. Η συμβολική αυτή διάσταση επιτείνει το έτσι και αλλιώς επιβλητικό και ταυτόχρονα απόκοσμο αυτό μέρος. Βρισκόμαστε στο ακρωτήριο Ταίναρο, εδώ που η θάλασσα βρίσκεται σε έναν ανηλεή και ταυτόχρονα ατέρμονα αγώνα με τους βράχους. Η δωρική ομορφιά της φύσης, η απλότητα και συνάμα μινιμαλιστική οπτική δημιουργεί μία αίσθηση ολοκλήρωσης, σημαντικότητας, ενώ καθηλώνει τον επισκέπτη.

Εδώ ο Ηρακλής σύμφωνα με το μύθο, αντιμετώπισε τον Κέρβερο ενώ για τους ναυτικούς αποτελούσε ένα σημείο μηδέν για τον υπολογισμό των Αποστάσεων.

Οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα Ταίναρο, ο οποίος ήταν γιός του Δία.

Εδώ βρίσκεται ο νοτιότερος φάρος, ο οποίος χτίστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Αποτελείται από ένα κτίσμα ορθογώνιο λιθόκτιστο συνολικού ύψους 16 μέτρων, με εμβέλεια 22 ναυτικών μιλίων.

Μπορεί η πρόσβαση να είναι μέσω ενός μονοπατιού μεταξύ βράχων και θάλασσας, διάρκειας 35 λεπτών, που ξεκινάει από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, όμως η μαγική άγρια θέα σε αποζημιώνει. Λέγεται μάλιστα, ότι το εκκλησάκι αυτό κατασκευάστηκε με πρώτες ύλες που προέρχονταν από το ναό του Ταινάριου Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν χτισμένος στο ακρωτήρι, σε πολύ κοντινό σημείο.

Έως ότου προσεγγίσετε το φάρο, η διαδρομή θα σας κάνει να σταματήσετε πολλές φορές για να απολαύσετε την στιγμή και να φωτογραφήσετε το μαγευτικό τοπίο.

Ανατολικά του φάρου, σε σημείο προσβάσιμο μόνο από την θάλασσα βρίσκεται η Πύλη του Άδη.

Σε πολύ μικρή απόσταση από τα Κοκκινόγεια – Ακρωτήριο Ταίναρο, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα, βρίσκεται το Πόρτο Κάγιο, ένα παραθαλάσσιο μικρό χωριό, το νοτιότερο φυσικό λιμάνι της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Στον Όμηρο το συναντάμε με την ονομασία Ψαμαθεύς, Στον Παυσανία και στον Στράβων ως Αρχαίο Ευλίμην Ψαμαθούς. Τον 4ο π.Χ. αιώνα το Πόρτο Κάγιο ανήκε στο Κοινό των Λακεδαιμονίων και ήταν κέντρο μισθοφόρων. Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μάνης. Πειρατικός σταθμός και εξαιρετικό καταφύγιο για τα πλοία. Σε βενετικά έγγραφα το 1785 συναντάμε το τοπωνύμιο Porto Quaglio καθώς και Porto delle Cailles (το λιμάνι των ορτυκιών) μιας και εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα πουλιά πριν αποδημήσουν. Από το 1810 και μετά επικρατεί το σημερινό τοπωνύμιο Πόρτο Κάγιο. Από εδώ, κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, διέφυγε προς την Αίγυπτο σημαντικός αριθμός Βρετανών στρατιωτών.

Γύθειο

Παραδοσιακό και σύγχρονο, το Γύθειο μπορεί να καυχιέται ως μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Μάνης. Η αμφιθεατρική του διάταξη, η μαγεία του Λακωνικού Κόλπου, το μυστήριο του ποταμού Ευρώτα, αλλά και η πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία του, το μετατρέπουν σε μία πόλη ορόσημο της Λακωνίας. Τα πανέμορφα νεοκλασικά της προκυμαίας ψιθυρίζουν ιστορίες οικονομικής ευμάρειας και λάμψης της τοπικής αστικής τάξης. Στη νότια πλευρά της πόλης, θα συναντήσετε ένα μικρό νησάκι, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζαννετάκη, ο οκτάγωνος
φάρος της Κρανάης και ο μικρός ναός του Αγίου Πέτρου. Ο μύθος θέλει την Ωραία Ελένη να αναχωρεί με τον Πάρη ακριβώς από αυτό το σημείο. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ βόρεια της πόλης του Γυθείου, στο λόφο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης.

Καρδαμύλη

Σαν να βγήκε από καρτ ποστάλ άλλων εποχών. Κάτω από τις πλαγιές του Ταύγετου, με θέα τον κόλπο της Μεσσηνίας, ένας μικρός παραθαλάσσιος παράδεισος, που με την ομορφιά του δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η Καρδαμύλη είναι συνήθως έρωτας με τη πρώτη ματιά. Πετρόκτιστα σπίτια, ανθισμένες αυλές, γραφικά ταβερνάκια και ένα λιμανάκι σαν από πίνακα ζωγραφικής. Τον τόπο ερωτεύτηκε μεταξύ άλλων και ο Άγγλος συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο οποίος έχτισε το καταφύγειό του λίγο έξω από την Καρδαμύλη, στο χωρίο Καλαμίτσι και το οποίο κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη. γαλάζιο. Ο χρόνος κυλάει χωρίς να μπορεί να επηρεάσει τη μαγεία των πυργόσπιτων. Οι συχνές πειρατικές επιθέσεις και η ανάγκη ελέγχου των περασμάτων είχαν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοί της Βάθειας να δημιούργησαν τα πυργόσπιτα που βλέπουμε και σήμερα και θαυμάζουμε την κατασκευή τους. Ο οικισμός σήμερα είναι αναγνωρισμένος ως μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 18ου και του 19ου αιώνα και αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο ιστορικά και όμορφα χωριά της Ευρώπης, στην καρδιά της Λακωνίας.

Σπάρτη νεοκλασική

Μια πόλη, μια ιστορία! Αλλά και μια βουτιά στη μυθολογία, στην τέχνη των Αρχαίων, σ’ ένα συγκλονιστικό φυσικό περιβάλλον. Η Σπάρτη έχει γωνιές και μέρη μαγικά, ικανά να κάνουν τον ταξιδιώτη να επανέρχεται ξανά και ξανά. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης ένα νεοκλασικό κτήριο με όλη την ατμόσφαιρα ενός κλασικού μουσείου, είναι μία από τις πρώτες στάσεις που επιβάλλονται στον επισκέπτη για να μπει στο κλίμα της πόλης. Το μεγαλοπρεπές αρχαίο θέατρο, στις παρυφές της πόλης μέσα σε αιωνόβιους ελαιώνες, είναι η επόμενη στάση. Φυσικά η ιστορική πλατεία της πόλης με τα καφέ, τα εστιατόρια και την κλασική περατζάδα δεν πρέπει να λείπει από την ατζέντα. Οι εραστές της τέχνης θα βρουν καταφύγιο στην Κουμαντάριο Πινακοθήκη. Παρθένης, Μαλέας, Βολανάκης και δεκάδες άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες, εκπροσωπούνται με έργα τους στη μόνιμη συλλογή της πινακοθήκης. Μία μικρή έκπληξη στο κέντρο της πόλης αποτελεί το συντηρημένο πλέον βυζαντινό συγκρότημα λουτρών, πολύτιμος μάρτυρας της καθημερινής ζωής στη Βυζαντινή Σπάρτη. Στο τέρμα της οδού Κων/νου Παλαιολόγου, μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο, στέκεται το άγαλμα του Λεωνίδα, του Σπαρτιάτη βασιλιά που δόξασε την πατρίδα του, έργο του γλύπτη Φαληρέα. φάρος της Κρανάης και ο μικρός ναός του Αγίου Πέτρου. Ο μύθος θέλει την Ωραία Ελένη να αναχωρεί με τον Πάρη ακριβώς από αυτό το σημείο. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ βόρεια της πόλης του Γυθείου, στο λόφο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης.

Μουσείο Ελιάς Σπάρτη

Αξίζει ειδικής αναφοράς και αποτελεί πραγματικά ένα στολίδι για την πόλη της Σπάρτης. Ένα Μουσείο ακόμη και γι’ αυτούς που δεν αγαπούν τα μουσεία. Αποκλείεται να μην σας κερδίσει. Η μοναδική του αρχιτεκτονική, το καταπληκτικό ταξίδι στο σύμπαν της ελιάς και του λαδιού που προσφέρει, οι συμπυκνωμένες πληροφορίες για κάθε πτυχή του χρυσού της Ελλάδας, αλλά και οι περιοδικές εκθέσεις του, που αποτελούν πάντα μία ευχάριστη έκπληξη. Πήλινοι αμφορείς, ιστορικές μυλόπετρες, σπάνια πατητήρια, κεραμικές πινακίδες της γραμμικής Β’ με τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την παρουσία της ελιάς και του λαδιού στην Πελοπόννησο. Και για τα παιδιά, κινούμενες μακέτες, παιχνίδια και δραστηριότητες για να μάθουν παίζοντας και να διασκεδάσουν μέσα σ’ ένα μουσειακό χώρο.

Μυστράς

Μία από τις γοητευτικότερες αποδράσεις στην περιοχή της Σπάρτης είναι η ανακάλυψη της καστροπολιτείας του Μυστρά. Πάνω σ’ έναν βραχώδη λόφο του Ταϋγέτου, μία φράγκικη ακρόπολη, η οποία αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωριά, με δεκάδες εκκλησίες, μοναστήρια και πυργόσπιτα, παραμένει από τα πιο γοητευτικά σημεία όλης της Πελοποννήσου. Η Μονή της Παντάνασσας, από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίσματα, είναι μοναδικής σημασίας και ομορφιάς.

Αίτημα Κράτησης