Τοποθεσία

ΜΑΝΗ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

ξενωνας αρεοπολη μανη - Achelatis Guest Houses

Ένας τόπος ξεχωριστός, μυστικιστικός, ευλογημένος, γεμάτος φυσικές ομορφιές

Στην Πελοπόννησο διατηρούνται 118 παραδοσιακοί οικισμοί από τους οποίους οι 98 βρίσκονται στη Μάνη. Ένας από τους 98 παραδοσιακούς οικισμούς της Μάνης είναι η Αρεόπολη, χωριό της δυτικής Μάνης, του νομού Λακωνίας της Πελοποννήσου. Μέχρι το 1836 η αρχική ονομασία της Αρεόπολης ήταν Τσίμοβα & με διάταγμα του Όθωνα μετονομάσθηκε σε Αρεόπολη για να τιμηθεί η πολεμική αρετή των Μανιατών.

Ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας. Είναι έδρα του Δήμου Οιτύλου & έχει κριθεί διατηρητέος κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης. Η Αρεόπολη είναι κτισμένη σε υψίπεδο πάνω από το φυσικό και ευρύχωρο λιμένα του Λιμενίου που αποτελεί & το επίνειο αυτής. Η περιοχή της παράγει εκλεκτά ελαιόλαδα, λίγα σιτηρά, & αξιόλογη κτηνοτροφία. Είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων όπου & στο Λιμένι διασώζεται παλαιός πύργοςτης οικογενείας αυτών.

Κράτησε σημαντικό ρόλο στα χρόνια του Απελευθερωτικού Αγώνα. Βλέποντας κανείς πάνω από τους πέτρινους τοίχους και τα σπίτια των στενών δρόμων της Αρεόπολης, τους πύργους, των οποίων τα ονόματα αποτελούν τη σφραγίδα των φημισμένων οικογενειών του χωριού και της ιστορίας, γίνεται μάρτυρας της λαμπρής ιστορίας αυτού του τόπου. Σε αυτό το χώρο συγκροτήθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες και ύψωσαν την Σημαία της Εθνεγερσίας στις 17 Μαρτίου 1821.  Η Σημαία της Αρεόπολης ήταν λευκή με εθνικά σύμβολα η οποία και εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Το παλαιότερο τμήμα του οικισμού εκτείνεται προς τα δυτικά. Πυκνοχτισμένο, με στενά δρομάκια, διατηρεί έντονα τον ιστορικό παραδοσιακό χαρακτήρα του. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά μεσομανιάτικα σπίτια & τους απλούς παλαιούς πύργους υψώνονται οι επιφανείς προεπαναστατικές & μετεπαναστατικές κατοικίες των ισχυρών οικογενειών, που συνδυάζουν οχυρή οργάνωση & μεγαλοπρέπεια.

Σταδιακά η Αρεόπολη αναπτύχθηκε σε δραστήρια αγορά σημαντική για όλη τη Μάνη. Δημόσιες υπηρεσίες, Σχολεία, Κέντρο Υγείας, Τράπεζα & άλλες δραστηριότητες που δίνουν στην Αρεόπολη τον υπερτοπικό της χαρακτήρα. Τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα εστιατόρια, τα καταστήματα προσφέρουν στους επισκέπτες σύγχρονες εξυπηρετήσεις. Η πλατεία Αθανάτων, όπου και το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συγκεντρώνει σήμερα την κίνηση και την αναψυχή.

Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη ενδείξεις και μαρτυρίες αρχαιολογικού και παλαιοανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Πολλά σπήλαια της περιοχής έχουν ερευνηθεί, τουλάχιστον επιφανειακά, και έχουν αποδώσει σημαντικά ευρήματα. Από τις γνωστότερες αρχαιολογικά θέσεις της περιοχής είναι το σπήλαιο Απήδημα.