Εξερευνήστε την Μάνη
10 προορισμοί, 100 ανακαλύψεις

Αρεόπολη

Ένας οικισμός, βουτιά στην ιστορία, πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων. Διατήρησε την ανεξαρτησία της κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και είχε την τύχη να κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός και να διατηρήσει έτσι αλώβητη την ομορφιά του. Όχι τυχαία… Εδώ υψώθηκε πρώτα το λάβαρο της επανάστασης στις 17 Μαρτίου του 1821. Η ομώνυμη πλατεία φιλοξενεί το άγαλμα της Νίκης. Μοναδικής ομορφιάς ο ναός των Ταξιαρχών, με το πολυώροφο καμπαναριό, σήμα κατατεθέν της πόλης και την ιδιόμορφη ζωφόρο με τα 12 ζώδια στην πρόσοψη της.

Στην γειτονική πλατεία Αθανάτων φιλοξενείτε το επιβλητικό άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Όλος ο παλιός οικισμός είναι πανέμορφος. Καλντερίμια, πέτρινα σπίτια, ανθοστολισμένες αυλές και επιβλητικοί πύργοι και πυργόσπιτα με σημαντικότερα αυτά των Μαυρομιχαλέων, του Καπετανάκου και του Πικουλάκη. Ο τελευταίος, φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο της Μάνης. Δίπλα του ακριβώς βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη με εξαιρετικές αγιογραφίες. Επιβάλλεται ένα πέρασμα και από τη δισυπόστατη εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους και της Παναγίτσας στο κέντρο μιας μαγευτικής μικροσκοπικής πλατείας. Πάνω από τον κεντρικό ναό δεσπόζει ένα βαθμιδωτό πέτρινο καμπαναριό. Το σύγχρονο όνομά της η Αρεόπολη το χρωστάει στον θεό του πολέμου Άρη. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, ένα παλιό μονοπάτι συνδέει την Αρεόπολη με τον Διρό, μέσω Κριαλιάνικων, με μαγική θέα στον κόλπο του Διρού.

Λιμένι

Το επίνειο της Αρεόπολης, ένας από τους ομορφότερους οικισμούς της περιοχής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η πρωτεύουσα της Μάνης. Διαθέτει πανέμορφα καλντερίμια, εμβληματικά πυργόσπιτα, αλλά και μια βραχώδη παραλία. Κάνοντας μία βόλτα στο Λιμένι, μπορείτε να απολαύσετε εκλεπτυσμένες γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές στα ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Αξιοσημείωτο, το πετρόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Σώστη, εκεί που η θάλασσα συναντά το άγριο βραχώδες τοπίο της περιοχής και η ομορφιά σπανίζει.

Στον όρμο Λιμένι, βόρεια από το άγαλμα του Μαυρομιχάλη, βρίσκεται το αρχαίο ρωμαϊκό ναυάγιο του 1ου αι. π.Χ. σε απόσταση περίπου 30 μέτρα από την ξηρά. Μη χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τη μάσκα σας ή και να απολαύσετε μια κατάδυση!

Οίτυλο

Ένας οικισμός από την εποχή του Ομήρου.. Η περιοχή κατοικείται αδιάληπτα από τότε και φιλοξενεί ερείπια σημαντικών μνημείων και αρχαίες επιγραφές. Οφείλει το όνομα της στον μυθικό ήρωα Οίτυλο, συνδέοντας το παρελθόν με τον παρόν, το παραμύθι με την πραγματικότητα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Ταξιαρχών, καθώς και τη Μονή Ντεκούλου (Δεκούλου). Από το Οίτυλο ξεκίνησαν τα Ορλωφικά, η πρώτη επαναστατική προσπάθεια των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1770, ο ναύαρχος του στόλου της Ρωσίας Ορλώφ, μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και άλλους Μανιάτες οργάνωσαν μία κίνηση διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.

Πάνω από τον όρμο του Οιτύλου δεσπόζει σε φυσική οχυρωματική θέση το κάστρο της Κελεφάς. Το κάστρο κτίστηκε από τους Τούρκους για να ελέγχει τους ανυπότακτους Μανιάτες, αλλά γρήγορα πέρασε στα χέρια των Ενετών οι οποίοι το τελειοποίησαν και το έκαναν ένα από τα ισχυρότερα κάστρα της Μάνης.

Με αφετηρία το Καραβοστάσι, ακολουθήστε το καλοδιατηρημένο καλντερίμι της Κελεφά για να οδηγηθείτε στο επιβλητικό κάστρο, με την απίθανη θέα στον όρμο του Οιτύλου. Από εκεί κατηφορίζοντας το φαράγγι του Μυλολάγκαδου θα φτάσετε στην Μονή της Παναγιάς Σπηλαιώτισσας, με ιστορία γεμάτη θαύματα, σε ένα σημείο ιδιαίτερης ομορφιάς, που μπλέκονται απότομες χαράδρες με μανιάτικους ελαιώνες.

Σπύλαιο Διρού - Βλυχάδα

Μία εξερεύνηση στα έγκατα της γης και ένα σπάνιο ταξίδι στην ομορφιά.

Ιδανική εκδρομή, για φίλους της σπηλαιολογίας αλλά και απλούς εραστές της περιπέτειας. Το σπήλαιο του Διρού εντυπωσιάζει.. Η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα, ένα εκ των ομορφότερων σπηλαίων του κόσμου.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και το διαλύει, δημιουργεί κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα, τον διάκοσμο του σπηλαίου. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.

Σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, ανακαλύφθηκαν στο παρακείμενο σπήλαιο της Αλεπότρυπας. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο μουσείο που βρίσκεται στον χώρο της πύλης.

Μέζαπος - Τηγανι

Το ορμητήριο του θρυλικού πειρατή Σάσσαρη. Ένα λιλιπούτειο ψαροχώρι, με μπεζ αμμώδεις βράχους και τυρκουάζ νερά, που θυμίζει Νότια Ιταλία.. Το γραφικό λιμανάκι και η όμορφη παραλία στην οποία τα βράχια δημιουργούν σπηλιές, προσελκύουν το ενδιαφέρον για εξερεύνηση, γεμάτη με ιστορίες πειρατών.

Το Τηγάνι, μια χερσόνησος που το όνομα της προκύπτει από το σχήμα της, απαιτεί εξερεύνηση και πεζοπορία. Εκεί, υπήρξε το Κάστρο της Μαΐνης, το αρχαιότερο της περιοχής, το οποίο χρονολογείτε στην εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού κι επρόκειτο για μια μικρή βυζαντινή πόλη. Σήμερα σώζονται οι στέρνες (δεξαμενές) του κάστρου, που αριθμούνται σε/στις 365 – όσες και οι μέρες του χρόνου, σύμφωνα με την τοπική παράδοση.

Ακόμη, υπάρχουν υπολείμματα αρχαίου τείχους με κυκλώπεια τοιχοδομία, τμήμα με βυζαντινά χαρακτηριστικά, ερείπια πύργων και βυζαντινών ναών, καθώς και ίχνη της νεκρόπολης της πόλης Μαΐνης. Περιμετρικά, στα άγρια βράχια υπάρχουν πολλές φυσικές αλυκές, εκ των οποίων παράγεται ο γνωστός ανθός αλατιού της Μάνης.

Δυτικά, στον οικισμό Αγία Κυριακή, συναντάμε τον Ιερό, βυζαντινό, Ναό Παναγίας της Οδηγήτριας, που δεσπόζει με τον σταυροειδή τρούλο και τους κίονες στην ορθοπλαγιά πάνω από το Τηγάνι. Η θέα απαράμιλλη, άγρια και συνδυασμένη με το βουητό του νερού..

Βάθεια

Η ξεχωριστή ομορφιά, το hot-spot της περιοχής, στην αγέρωχη επικράτεια του Ταίναρου. Η καστροπολιτεία της Βάθειας, τοποθετείται στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, μέσα σε ένα φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα. Ο οικισμός ξεπροβάλλει ξαφνικά επάνω σε μια από τις στροφές του δρόμου, σαν ένα φρούριο χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, προσφέροντας υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Ο χρόνος κυλάει χωρίς να μπορεί να επηρεάσει τη μαγεία των πυργόσπιτων. Οι συχνές πειρατικές επιθέσεις και η ανάγκη ελέγχου των περασμάτων είχαν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοί της Βάθειας να δημιουργήσουν τα πυργόσπιτα που βλέπουμε σήμερα και θαυμάζουμε την κατασκευή τους. Ο οικισμός είναι αναγνωρισμένος ως μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 18ου και του 19ου αιώνα και αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο ιστορικά και όμορφα χωριά της Ευρώπης, στην καρδιά της Λακωνίας.

Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Βρισκόμαστε στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και ταυτόχρονα της Ευρώπης. Η συμβολική αυτή διάσταση επιτείνει το έτσι και αλλιώς επιβλητικό και ταυτόχρονα απόκοσμο αυτό μέρος. Βρισκόμαστε στο ακρωτήριο Ταίναρο, εδώ που η θάλασσα βρίσκεται σε έναν ανηλεή και ταυτόχρονα ατέρμονα αγώνα με τους βράχους. Η δωρική ομορφιά της φύσης, η απλότητα και συνάμα μινιμαλιστική οπτική δημιουργεί μία αίσθηση ολοκλήρωσης, σημαντικότητας, ενώ καθηλώνει τον επισκέπτη. Οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα Ταίναρο, ο οποίος ήταν γιός του Δία.

Ακρωτήριο Ταίναρο

Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται η Πύλη του Άδη. Σύμφωνα με αυτό τον μύθο, εδώ, ο Ηρακλής αντιμετώπισε Κέρβερο. Για τους ναυτικούς αποτελούσε ένα σημείο μηδέν για τον υπολογισμό των Αποστάσεων. Ο φάρος, ο οποίος χτίστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887, αποτελείται από ένα κτίσμα ορθογώνιο λιθόκτιστο συνολικού ύψους 16 μέτρων, με εμβέλεια 22 ναυτικών μιλίων. Μπορεί η πρόσβαση να είναι μέσω ενός μονοπατιού μεταξύ βράχων και θάλασσας, διάρκειας 35 λεπτών, που ξεκινάει από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, όμως η μαγική άγρια θέα σε αποζημιώνει. Λέγεται μάλιστα, ότι το εκκλησάκι αυτό κατασκευάστηκε με πρώτες ύλες που προέρχονταν από το ναό του Ταινάριου Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν χτισμένος στο ακρωτήρι, σε πολύ κοντινό σημείο.

Έως ότου προσεγγίσετε το φάρο, η διαδρομή θα σας κάνει να σταματήσετε πολλές φορές για να απολαύσετε την στιγμή και να φωτογραφήσετε το μαγευτικό τοπίο. Σε πολύ μικρή απόσταση από τα Κοκκινόγεια – Ακρωτήριο Ταίναρο, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα, βρίσκεται το Πόρτο Κάγιο, ένα παραθαλάσσιο μικρό χωριό, το νοτιότερο φυσικό λιμάνι της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στον Όμηρο το συναντάμε με την ονομασία Ψαμαθεύς, Στον Παυσανία και στον Στράβων ως Αρχαίο Ευλίμην Ψαμαθούς. Τον 4ο π.Χ. αιώνα το Πόρτο Κάγιο ανήκε στο Κοινό των Λακεδαιμονίων και ήταν κέντρο μισθοφόρων. Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μάνης. Πειρατικός σταθμός και εξαιρετικό καταφύγιο για τα πλοία. Σε βενετικά έγγραφα το 1785 συναντάμε το τοπωνύμιο Porto Quaglio καθώς και Porto delle Cailles (το λιμάνι των ορτυκιών) μιας και εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα πουλιά πριν αποδημήσουν. Από το 1810 και μετά επικρατεί το σημερινό τοπωνύμιο Πόρτο Κάγιο. Από εδώ, κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, διέφυγε προς την Αίγυπτο σημαντικός αριθμός Βρετανών στρατιωτών.

Δημαρίστικα

Μια απόδραση στα άγρια Δημαρίστικα δεν πρέπει να λείψει..
Εκεί συναντάμε μεγαλιθικά κτίσματα και ναούς, αλλά και το πανάρχαιo λατομείο απ’ όπου εξορυσσόταν το παγκοσμίας φήμης, κόκκινο μάρμαρο, γνωστό ως Rosso Antico ή Marmor Taenarium.

Το Rosso Antico, έχει χρησιμοποιηθεί στην διακόσμηση του Κολοσσαίου και σε πολυτελή κτίσματα της Αλεξάνδρειας και της Ρώμης. Οι εμπορικές δραστηριότητες της περιοχής ήταν πολύ έντονες και σημαντικές, από το μακρύ παρελθόν της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έως και πριν 150 έτη.

Γύθειο

Παραδοσιακό και σύγχρονο, το Γύθειο μπορεί να καυχιέται ως μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Μάνης. Η αμφιθεατρική του διάταξη, η μαγεία του Λακωνικού Κόλπου, το μυστήριο του ποταμού Ευρώτα, αλλά και η πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία του, το μετατρέπουν σε μία πόλη ορόσημο της Λακωνίας. Τα πανέμορφα νεοκλασικά της προκυμαίας ψιθυρίζουν ιστορίες οικονομικής ευμάρειας και λάμψης της τοπικής αστικής τάξης.

Στη νότια πλευρά της πόλης, ένα μικρό νησάκι, η αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζαννετάκη και ο οκτάγωνος φάρος. Ο μύθος θέλει την Ωραία Ελένη να αναχωρεί με τον Πάρη ακριβώς από αυτό το σημείο.

Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ βόρεια της πόλης του Γυθείου, στο λόφο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης.

Καρδαμυλη

Σαν να βγήκε από καρτ ποστάλ άλλων εποχών. Κάτω από τις πλαγιές του Ταϋγέτου, με θέα τον κόλπο της Μεσσηνίας, ένας μικρός παραθαλάσσιος παράδεισος, που με την ομορφιά του δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η Καρδαμύλη είναι συνήθως έρωτας με τη πρώτη ματιά. Πετρόκτιστα σπίτια, ανθισμένες αυλές, γραφικά ταβερνάκια και ένα λιμανάκι σαν από πίνακα ζωγραφικής.

Τον τόπο ερωτεύτηκε μεταξύ άλλων και ο Άγγλος συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ, όπου κι έκτισε το καταφύγειό του, το οποίο κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη. Μερικά χιλιόμετρα μετά, κρύβεται η ερωτεύσιμη παραλία του Φονέα.

ΠΕΡΙΟΧΗ

Αρεόπολη, τ.κ. 23062, Ελλάδα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

info@achelatis.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΗΤΕ: 1248K91000342601

Copyright © 2019 Achelatis. All Rights Reserved. – Develop by KK Information Technology

elGreek